22-4-2020

De Jeugd- en Gezinsbeschermers zet opnieuw in op werving zij-instromers

Na onze positieve ervaringen met zij-instromers vorig jaar, zet De Jeugd- en Gezinsbeschermers dit jaar opnieuw in op werving van zij-instromers. Want niet alleen wij zijn positief, ook de zij-instromers zelf. Lees het interview met onze collega Dianne van Ravenzwaaij onderstaand om een indruk te krijgen. Zij is vorig jaar als zij-instromer gestart en geeft haar baan bij ons een dikke 8!

Waarom heb je voor jeugdzorg gekozen?

“Na mijn SPH-opleiding heb ik gewerkt als woonbegeleider beschermd wonen en als persoonlijk begeleider psychiatrie. Daarna werkte ik voor de gemeente samen met de wijkteams. In deze laatste functie miste ik vooral het directe contact met cliënten en omdat ik tijdens mijn opleiding al voor jeugdzorg wilde werken was nu het moment om over te stappen. Ik heb meer ervaring, ik ben zelf moeder en ik sta sterker in mijn schoenen.

Hoe heb je jouw professionele switch aangepakt?

De Jeugd- en Gezinsbeschermers was voor mij de meest logische keuze maar ik had geen SKJ-registratie en geen ervaring in de jeugdzorg. Vandaar dat ik via een zij-instroom traject binnen ben gekomen. Snel werd duidelijk dat ik voor mijn SKJ-registratie extra scholing nodig had. Om toch direct aan de slag te gaan kwam ik onder de verantwoordelijkheid van een Supervisor. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en heb ik de papieren behaald en kan ik mijn SKJ aanvragen.

En, ben je blij met je baan als Jeugd- en Gezinsbeschermer?

Ik ben heel blij dat ik deze stap heb gezet. Het lijkt een solistisch beroep, maar dat valt erg mee. Er is veel contact en steun aan elkaar. Zelfs in deze tijd van thuis werken. Je doet het nooit helemaal alleen.

Natuurlijk zijn er ook mindere punten zoals de hoge werkdruk die we in deze coronaperiode ervaren. Of als je een lopende zaak moet overnemen waar een jongere van 17+ totaal niet gemotiveerd is om mee te werken. En er valt ook nog een heleboel te leren en te ervaren.

Ik vind complexe scheidingen ontzettend interessant. Dat heeft misschien te maken met een stuk volwassenenproblematiek die mij interesseert. En wat ik fijn vind is dat ik nu in de regie zit en niet meer in de uitvoering van de zorg. Ik hoef niet meer de hulpverlener te zijn die de therapie geeft. Ik zorg dat de juiste hupverlening wordt ingeschakeld, dat de neuzen dezelfde kant op gaan staan. Al met al geef ik mijn werk, op een schaal van 0 tot 10, een 8!

Heb je tips voor anderen die deze stap overwegen?

Belangrijk is dat je hart bij de zorg en de jeugd ligt! Het is handig als je gestructureerd kunt werken. Juist de combinatie van zorg en bijbehorende administratie vraagt dit van je. En als je uit de zorg komt, moet je je beseffen dat je uit je hulpverlenersrol stapt. Want het is echt anders. Je hebt juist de regie. Maar vooral is mijn overtuiging: als je iets echt wilt, dan kan je het ook.”