Seksueel misbruik

Wat is seksueel misbruik?

We spreken van seksueel misbruik als kinderen of jongeren gedwongen worden om seksuele handelingen te doen, te ondergaan of daar getuige van te zijn, ook wanneer dit via de webcam, computer of smart Phone gebeurt. Dit gaat van het betasten van je lichaam, gedwongen worden iemand seksueel te bevredigen of daar naar te kijken, je voor iemand moeten uitkleden, tot verkrachting. Ook het laten zien van porno is seksueel misbruik. Het misbruik kan door een bekende of onbekende gepleegd worden. Door een volwassene of een leeftijdgenoot. Op deze pagina staat informatie over wat je kunt doen als je misbruikt bent of wordt.

Misbruik moet stoppen!

Misbruik mag nooit gebeuren, het is nooit jouw schuld en het is goed dat je erover praat. Het belangrijkste is dat het misbruik stopt als het nu nog aan de gang is. Ook is het belangrijk dat je hulp krijgt bij het verwerken van het misbruik en dat degene die jou misbruikt (heeft) hulp krijgt. Zodat hij of zij het niet nog een keer doet.

Hulplijn Seksueel Misbruik – informatie en advies

Als je slachtoffer of getuige van seksueel misbruik bent of als iemand uit je omgeving hiermee te maken heeft kun je voor informatie en advies terecht bij de Hulplijn Seksueel Misbruik. Je kunt ook anoniem bellen.

Tel. 0900-9999 001 (maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur, lokaal tarief)
E-mail: contact@hulplijnseksueelmisbruik.nl

Misbruik door een volwassene of minderjarige uit je omgeving

Als je misbruikt bent of wordt door een volwassene of door een jongen of meisje (jonger dan 18 jaar) uit je omgeving, bijvoorbeeld iemand uit je klas, je sportclub of je leefgroep, dan kun je hulp vragen van iemand die je kent en die je vertrouwt. Een vriend, een vriendin, je vader, je moeder of bijvoorbeeld een leerkracht die naar je luistert en je steunt. Ook kun je de cliëntvertrouwenspersoon van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) inschakelen.

Voor professionele hulp kun je, eventueel samen met je vertrouwenspersoon of de cliëntvertrouwenspersoon van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) terecht bij je huisarts, bij een voorziening in je eigen gemeente, zoals een wijkteam, gebiedsteam of Centrum voor Jeugd en Gezin. Je kunt ook contact opnemen met Veilig Thuis (0800 – 2000). Veilig Thuis bepaalt samen met jou wat er nodig is om het misbruik te stoppen en welke hulp je eventueel nodig hebt.

Als je al bekend bent bij een wijkteam, gebiedsteam of Centrum voor Jeugd en Gezin, dan kun je je contactpersoon vragen om je verder helpen.

Als je al cliënt bij ons bent kun je contact opnemen met je jeugd- en gezinsbeschermer. Je kunt je verhaal aan hem/haar kwijt. Je hoeft je niet te schamen, je jeugd- en gezinsbeschermer neemt je serieus. Hij/zij luistert naar je verhaal en beoordeelt samen met jou wat er nodig is om het misbruik te stoppen en regelt hulp als dat nodig is. Ook zal je jeugd- en gezinsbeschermer met je bespreken of je melding of aangifte wilt doen van het seksueel misbruik bij de politie.

Misbruik door een medewerker van een jeugdzorginstelling

Als je misbruikt bent of wordt door een medewerker van een jeugdzorginstelling of een andere hulpverleningsorganisatie dan is het belangrijk dat je dit meldt bij de instelling zelf. Ook kun je contact opnemen met Veilig Thuis (0800-2000), je eigen huisarts, of de cliëntvertrouwenspersoon van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ).

Als je al bekend bent bij een wijkteam, gebiedsteam of Centrum voor Jeugd en Gezin, dan kun je je contactpersoon vragen om je verder helpen. Als je al cliënt bij ons bent kun je contact opnemen met je jeugd- en gezinsbeschermer. Je kunt je verhaal aan hem/haar kwijt. Je hoeft je niet te schamen, je jeugd- & gezinsbeschermer neemt je serieus. Hij/zij luistert naar je verhaal en beoordeelt samen met jou wat er nodig is om het misbruik te stoppen en regelt hulp als dat nodig is. Ook zal je jeugd- & gezinsbeschermer met je bespreken of je melding of aangifte wilt doen van het seksueel misbruik bij de politie.

Misbruik door een medewerker van De Jeugd- & Gezinsbeschermers

Als je misbruikt bent of wordt door een medewerker van De Jeugd- & Gezinsbeschermers dan is het belangrijk dat je dit meldt bij zijn of haar leidinggevende. Als je belt naar ons algemene nummer (088 – 777 80 00) en vraagt naar de leidinggevende van deze medewerker dan helpt onze telefoniste je verder. Als je dit moeilijk vindt dan kun je dit ook samen met iemand uit je directe omgeving doen. Maar je kunt ook de cliëntvertrouwenspersoon van het Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg (AKJ) inschakelen.