Met wie kan ik praten?

Als je zorgen of problemen hebt, is het vaak best moeilijk daar met iemand over te praten. Soms lijkt het wel of je de enige bent. Maar iedereen heeft wel eens een probleem. Vaak kleine, maar soms ook grote. Het is dan prettig als iemand je kan helpen of gewoon naar je luistert.

Verschillende problemen

Er zijn veel soorten problemen, waarvan we er hier een paar voor je op een rijtje zetten. Zo zie je dat je niet de enige bent en dat hulp vragen altijd belangrijk is!

Pesten

Plagen is leuk, maar het wordt pesten als iemand je langere tijd achter elkaar steeds lastigvalt. Dit kan op school gebeuren, maar ook in de buurt of op je sportvereniging. Kinderen kunnen als gevolg van pesten weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld krijgen. Het is belangrijk om erover te praten met bijvoorbeeld je ouders, een leraar of een vriend(in).

Mishandeling

Mishandeling is er in een aantal vormen: lichamelijk, geestelijk en seksueel. Bijvoorbeeld als je geslagen, geschopt of seksueel misbruikt wordt, maar ook als je te weinig eten of aandacht krijgt of steeds wordt uitgescholden. Jij bent de baas over je eigen lichaam en als iemand daar tegenin gaat, durf dan om hulp te vragen.

Verslaving

Het kan klein beginnen zoals bijvoorbeeld met 1 sigaret, 1 drankje of 1 jointje op een feestje, maar het kan ook uit de hand lopen. Het is dan fijn als je hier met iemand over kan praten en als iemand je kan helpen om met de verslaving te stoppen.

Bij wie kan ik terecht?

Er is altijd iemand die met jou over je problemen kan praten. Je ouders, een vriend(in), een leraar op school of een sportcoach. Als je om wat voor reden dan ook bij hen niet terecht kunt, zijn er ook organisaties die je kunnen helpen:

  • De Jeugd- & Gezinsbeschermers

Als je cliënt bij ons bent kun je je verhaal aan ons kwijt. Je hoeft je niet te schamen, wij nemen je serieus. Wij luisteren naar je verhaal, beoordelen samen met jou wat er nodig is om het probleem op te lossen. We regelen hulp als dat nodig is. Je kunt ons bellen als je in de problemen zit, daar zijn wij voor.

  • Kindertelefoon

Als je tussen de 8 en 18 jaar bent kun je de Kindertelefoon bellen, naar de site van de Kindertelefoon gaan of met ze chatten. Zij luisteren naar je problemen en proberen er samen met jou er een oplossing voor te vinden. Alles wat je aan de Kindertelefoon vertelt blijft geheim. De Kindertelefoon kan je ook in contact brengen met iemand die jou verder helpt, maar alleen als jij dat zelf wilt.
Website: www.kindertelefoon.nl

  • Veilig Thuis

Je kunt Veilig Thuis bellen als jij (of een vriend(in), broertje, zusje of iemand uit je klas) mishandeld wordt, of als je denkt dat dat zo is. Veilig Thuis zorgt ervoor dat er hulp wordt ingeschakeld en dat de mishandeling stopt.
Telefoonnummer: 0800 – 2000
Website: www.vooreenveiligthuis.nl