Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij te maken krijgt met een jeugd- & gezinsbeschermer. Dit kan vrijwillig zijn, maar kan ook bepaalt zijn door de kinderrechter. Op deze pagina leggen wij de verschillende jeugdbeschermingsmaatregelen uit.
Bij vrijwillige begeleiding hebben jouw ouders de gemeente gevraagd te helpen bij de opvoeding. In zo'n geval komt een medewerker van de gemeente bij jullie langs om te praten over de problemen en om al jullie vragen te beantwoorden. Vaak zijn een paar gesprekken en wat goede tips al voldoende om de situatie te verbeteren. Maar soms is er meer hulp nodig. De medewerker adviseert jullie dan over de stappen die jij en je ouders kunnen nemen. Het kan zijn dat hij/zij vindt dat jouw ouders in gesprek moeten gaan met een jeugd- en gezinsbeschermer. Samen maken jullie een plan om de problemen op te lossen. We kijken ook of er in jouw omgeving ook andere mensen zijn die kunnen helpen. Denk daarbij aan je opa en oma, juf of meester. Met elkaar zorgen wij ervoor dat jij veilig thuis kan opgroeien.
Als het thuis geen goede plek is om op te groeien, kan de kinderrechter beslissen dat jij een OTS krijgt. Dit betekent dat een jeugdbeschermer jouw ouders komt helpen bij de opvoeding. Je ouders blijven de beslissingen over jou maken , maar als dat niet goed gaat, grijpt de jeugdbeschermer in. Hij of zij kan dan soms een beslissing over jou nemen zonder goedkeuring van je ouders. Een OTS duurt meestal een jaar, maar kan ook korter of langer zijn. Dat bepaalt de kinderrechter.
Als het jouw ouders even niet meer lukt om goed voor jou te zorgen (bijvoorbeeld door een gevangenisstraf of omdat jouw ouders je pijn hebben gedaan), bepaalt de rechter dat iemand anders tijdelijk voor jou gaat zorgen. De jeugd- en gezinsbeschermers krijgen dan de voogdij over jou. Je wordt dan opgevoed in een pleeggezin of in een gezinshuis. Jouw ouders mogen dan geen beslissingen meer over jou nemen, maar blijven wel zo veel mogelijk bij jou betrokken
Als jij in aanraking ben gekomen met de politie, heeft dat meestal een oorzaak. Soms is het daarna moeilijker om weer je plek te vinden in de maatschappij. Hierbij heb jij hulp nodig! Daarom krijg jij tijdens en na een straftraject begeleiding van een jeugd-& gezinsbeschermer. Samen met jou en jouw ouders maken we een plan om je weer op rechte pad te krijgen en er voor te zorgen dat je ook op het rechte pad blijft. Meer weten over Jeugdreclassering? Klik op onderstaande flyers voor meer informatie over jouw jeugdreclasseringsmaatregel. Intensieve Trajectbegeleiding Harde Kern Gedragsbeïnvloedende maatregel Aanpak Structureel Schoolverzuim Intensieve Trajectbegeleiding CRIEM