Coronavirus: wat betekent het voor mij?

Iedereen in Nederland is in actie om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Ook DJGB neemt de adviezen van de overheid over. Zo proberen we ons in te zetten tegen een verdere verspreiding van het virus.

Daarbij willen we zo goed mogelijk ons werk blijven doen en bijdragen aan een veilige omgeving voor ieder kind. De manier waarop we dat doen, is tijdelijk anders.

Maatregelen Coronavirus

Hieronder leest u de maatregelen die wij nemen om verspreiding van het Coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen. Deze maatregelen gelden vanaf 25 maart.

  • Bezoek van de jeugd- en gezinsbeschermer

De jeugd- en gezinsbeschermer komt nu niet bij u thuis op bezoek. De jeugd- en gezinsbeschermer houdt op een andere manier contact met u.

We proberen afspraken zo veel mogelijk telefonisch of via beeldbellen door te laten gaan.

De jeugd- en gezinsbeschermer neemt contact met u op. Dan wordt samen gekeken wat wel kan en wat nodig is . We proberen bijvoorbeeld reguliere afspraken en huisbezoeken zo veel mogelijk telefonisch of via facetime door te laten gaan.

We doen ons best om met iedereen contact op te nemen. Mocht u nog niets gehoord hebben en u wilt u graag iemand van De Jeugd- en Gezinsbeschermers spreken, dan kunt u natuurlijk altijd zelf even bellen.

  • Contact met de jeugd- en gezinsbeschermer

De jeugd- en gezinsbeschermer is op dezelfde manier bereikbaar als normaal. U kunt bellen of een e-mail sturen.

  • Omgang met mijn kind dat uit huis is geplaatst. Gaan de bezoeken door?

Dat verschilt per situatie. Hieronder staan de antwoorden voor verschillende situaties.

  • Ik heb een begeleide omgangsregeling. Als ik mijn kind zie, is de jeugd- en gezinsbeschermer of een andere hulpverlener er altijd bij.

Deze bezoeken gaan in ieder geval tot en met 28 april niet door. Uw jeugdzorgwerker neemt contact met u op om te bespreken op welke manier je wel contact kunt hebben met je kind, bijvoorbeeld via de telefoon of beeldbellen.
Dit is een noodmaatregel. Wij begrijpen dat dit heel lastig is voor kinderen en ouders. Zodra het weer veilig is, kunnen de bezoeken weer doorgaan zoals u dat gewend was.

  • Ik heb een onbegeleide omgangsregeling. Als ik mijn kind zie, is er geen begeleider bij.

Deze bezoeken raden wij af. Dat betekent dat de bezoeken wel door mogen gaan, maar wij adviseren om dat niet te doen. Bespreek met uw jeugd- en gezinsbeschermer wat er wel mogelijk is.

  • Omgangsregeling gescheiden ouders

Deze bezoeken raden wij af. Dat betekent dat ouders zelf mogen beslissen of de bezoeken door mogen gaan, maar wij adviseren om dat niet te doen. Bespreek met de jeugd- en gezinsbeschermer wat er wel mogelijk is.

  • Nakomen afspraken uit het gezinsplan

Door het Coronavirus gaan heel veel dingen anders dan normaal. Als het door het Coronavirus niet lukt om afspraken uit het gezinsplan na te komen, neem dan contact op met uw jeugd- en gezinsbeschermer om hierover afspraken te maken

  • Gaan zittingen bij de rechtbank nog door?

De rechtbanken zijn dicht. Urgente zaken gaan wel door. Dat gaat zo veel mogelijk telefonisch. De jeugd- en gezinsbeschermer kan hier meer over vertellen. Kijk voor meer informatie op www.rechtspraak.nl

Contact

Uw jeugd- en gezinsbeschermer(of een vervanger) is telefonisch en via de e-mail bereikbaar. Lukt direct contact niet, dan adviseren we u een e-mail of bericht te sturen met het verzoek om terug te bellen.

Tot slot

We volgen het coronanieuws op de voet. Mocht het nodig zijn om de maatregelen weer aan te passen, dan vermelden wij het op deze webpagina. Op de website van het RIVM staat de meest actuele informatie over het coronavirus.

Praktische tips en informatie

Er verandert heel veel door het Coronavirus. De huidige situatie zorgt voor vragen bij veel kinderen, jongeren en ouders en professionals. Hoe ga je hier mee om? Hier vind je een aantal antwoorden, praktische tips en links naar andere relevante websites om je op weg te helpen.

Voor kinderen en jongeren

Je kunt bellen en chatten met de kindertelefoon en ook de speciale Coronapagina bekijken. Daar vind je liedjes, filmpjes en antwoorden op veel gestelde vragen. (bron: Kindertelefoon)

Hier vind antwoord op veel vragen over Corona, uitleg en handige tips! (bron: NJi)

Voor (pleeg)ouders

De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om? (bron: NJi)

Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. Dat kan voor spanningen zorgen. Hoe ga je hier mee om? (bron: NJi)

Opa’s en oma’s zijn vaak heel belangrijk in een gezin. Door het coronavirus verandert hun rol soms opeens. Hoe ga je hier mee om? (bron: NJi)

Voor ouders met kinderen die niet thuis wonen en pleegouders

Tips en informatie voor pleegouders over bezoekregelingen, therapie en andere hulpverlening. Wat kan wel en niet en wat zijn alternatieven? (bron: NVP)

Voor gescheiden ouders

Villa Pinedo biedt tot 6 april een gratis online training aan om gescheiden ouders een steuntje in de rug te geven! Dit helpt ouders om de samenwerking met elkaar makkelijker te laten verlopen deze weken. (Bron: Villa Pinedo)

Algemene informatie over Corona


Wat kan u zelf doen om het coronavirus te voorkomen?

Hebt u klachten? Neem dan contact op met de huisarts.

Meer informatie over Corona:

Wilt u meer informatie over het Coronavirus kijk dan ook op de website van het RIVM of bekijk onderstaande film van het jeugdjournaal. 

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden#nederland
https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19
https://jeugdjournaal.nl/artikel/2324960-corona-in-nederland-3-tips-om-niet-ziek-te-worden.html